Training of individuele coaching: Hoogsensitiviteit in je werk
Bedoeld voor werknemers die zelf hoogsensitief zijn. Maar ook als leidinggevende kan het goed zijn om te weten hoe je een hoogsensitieve werknemer kunt helpen om op een ontspannen manier te functioneren. Hoogsensitieven zijn vaak goede werknemers. Loyaal, ze staan voor hun werk, hun team, hun bedrijf. Sensitief ook wat betreft wat er gebeuren moet, of waar een verandering een verbetering kan zijn. Ze signaleren problemen al in een vroeg stadium. Het zijn creatieve denkers, met waardevolle ideeën.
Hoogsensitiviteit. Is dat nu een modewoord of een reële en positieve eigenschap? Kun je leren om beter in je vel te zitten?
Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen: "Nee, het is geen modewoord. En ja, het helpt als je weet hoe je er mee om kunt gaan. Het is een eigenschap waar je geweldige dingen mee kunt doen."
Als je op internet zoekt, kom je een lange lijst van kenmerken tegen. Die hoef je niet allemaal te hebben. Dat betekent dat hoogsensitieve mensen niet altijd last hebben van dezelfde dingen. Maar vaak kun je emoties van anderen zo goed aanvoelen, dat het soms lijkt alsof ze van jezelf zijn. Dan ben je bijvoorbeeld verdrietig of boos of blij, terwijl je niet weet waarom. Je bent gevoeliger voor licht en geluid en drukte om je heen. Daar kun je heel moe van worden, of druk in je hoofd. Daarom heb je meer rust nodig dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Je hebt dikwijls het gevoel dat je anders bent. Als je hoogsensitief bent, word je niet door iedereen begrepen. Maar je bent niet gek, het is gewoon hoe jij in elkaar zit:))
Er zijn schattingen dat 20% van de wereldbevolking hoogsensitief is. Dat is best veel, maar 80% van de mensen is het dus niet. Daarom is het voor hoogsensitieve mensen niet gemakkelijk om zich prettig te voelen in een omgeving die gemaakt is voor niet- hoogsensitieve mensen. Hoogsensitiviteit heeft niets te maken met ADHD, ADD of autisme. Ook hier speelt prikkelverwerking een rol, maar de neurologische achtergrond is anders en dus ook de uitingen in het dagelijks leven.
Elaine Aron, psychotherapeut en zelf hoogsensitief, heeft er als eerste onderzoek naar gedaan, in 1991. En dat vond opvolging. In 2014 bijvoorbeeld publiceerden Acevedo en collega's een onderzoek waaruit onder andere bleek dat bepaalde hersendelen die te maken hebben met empathie en spiegelneuronen sterker reageren en sterker samenwerken, dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn.
Dat kan voor hoogsensitieven, in hun werk, nogal eens voor een overload aan prikkels en informatie zorgen. Gevolg: vermoeidheid, concentratieproblemen, moeilijk kunnen focussen op je taken.
Daarnaast kun je last van hebben van licht, geluid of geur. In een kantoortuin werken, is voor hoogsensitieven vragen om problemen.
Een leidinggevende die hier begrip voor heeft, zal meedenken. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Niet in het minst doordat hoogsensitieve werknemers het lastig vinden om aan te kaarten wat er aan de hand is.
Je kunt ermee leren omgaan. Dat vrijwaart je niet volledig of altijd van die overload. Maar jezelf bewust kunnen aansturen helpt enorm.
Soms moet je een rigoureuze beslissing nemen en op zoek gaan naar een werkomgeving waar je je goed voelt. Of minder uren gaan werken, zodat je voldoende rust kunt nemen. Maar wat zou het fijn zijn als je leidinggevende begrijpt wat je nodig hebt, zodat je met goede aanpassingen gewoon je werk kunt blijven doen.
Wil je leren omgaan met hoogsensitiviteit in combinatie met werk? Leren om niet al die energie van anderen en je werkomgeving binnen te laten komen?
Heb je een hoogsensitieve werknemer die je graag wil helpen?
Neem dan contact met me op. Of nog beter: neem samen contact met me op.