Assessment

U denkt als HRM professional de juiste kandidaat te hebben gevonden. Maar op sommige vlakken heeft u nog meer inzicht nodig. Of er is toch twijfel die u graag wil wegnemen, voordat u de kandidaat daadwerkelijk aanneemt. Niemand is er bij gebaat als na drie maanden blijkt dat er geen match is tussen de functie en de kandidaat.

Mijn assessment bestaat uit een aantal testen en in ieder geval één gesprek over de uitkomst daarvan. De uitkomsten vergelijken we met de functieomschrijving. Twijfels vertaal ik in vragen aan de kandidaat, waarvoor ik ga kijken of de testuitslag, de gegeven antwoorden ook daadwerkelijk onderbouwd kunnen worden door de kandidaat. De  testen die ik gebruik hebben ingebouwde mogelijkheden die aangeven of een kandidaat consistent antwoord geeft. Hoe kleiner die consistentie, hoe groter de kans dat de kandidaat antwoorden heeft gegeven die niet kloppen. Dat hoeft nog steeds niet te betekenen dat de kandidaat niet geschikt is. Misschien heeft zij of hij sociaal wenselijk geantwoord. Maar dan moet boven tafel komen wie de kandidaat werkelijk is. Daar komt kennis bij kijken, maar ook intuïtie. De juiste vragen stellen in een sfeer van vertrouwen.

In de rapportage die ik opstel laat ik per test zien, of er een match is. Waar eventuele hiaten zitten. Maar ook of de kandidaat zichzelf wat betreft die hiaten kan ontwikkelen of niet.

Ik werk snel, dus u heeft binnen drie dagen uw antwoord.

Twee soorten testen waar ik graag mee werk:

  • Niveautesten:

U zoekt iemand op HBO niveau. Maar dat wil niet zeggen dat de kandidaat op elk leergebied  even sterk is. Over de uitslag van een niveautest kan ik een "mal" van de functie leggen, waaruit blijkt of de kandidaat beschikt over de juiste vaardigheden en kennis op het niveau dat u vraagt.

  • TTI-insight TriMetrix: voorkeursgedrag, drijfveren en talenten.

Een test waarbij softskills gemeten worden. Competenties en kennis zijn niet genoeg om een functie met verve uit te voeren.  Softskills zijn net zo belangrijk. Bijvoorbeeld: Iemand die goed met cijfers kan omgaan, moet ook de drijfveer en het gedrag bezitten om daar contentieus de hele dag mee bezig te zijn.

Maar er zijn veel meer mogelijkheden die ik in kan zetten. Ook in andere talen dan het Nederlands.